top of page

11.02.2025 - מבזק מס 4/25 - קיזוז הפסד הון ממכירת מניות כנגד הכנסה מדיבידנד בידי בעל מניות מהותי



ככלל, בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה, ניתן לקזז הפסד הון שוטף מניירות ערך כנגד רווח הון, לרבות שבח. במידה ונותר הפסד לאחר קיזוז כאמור, ניתן לקזז הפסד הון גם כנגד הכנסות מדיבידנד או ריבית מאותו נייר ערך ממנו נבע ההפסד או מניירות ערך אחרים בתנאי ששיעור המס החל על הריבית או הדיבידנד אינו עולה על 25%.


ע"מ 61183-01-22 בן דוד נ' מס הכנסה


רקע עובדתי:

המערער, אבי בן דוד, מחזיק במלוא מניותיה של חברת אביב ב.ד אחזקות בע"מ, שהיא חברה משפחתית. חברת האם מחזיקה בחברת הבת אביב פתרונות מתקדמים בתוכנה בע"מ. בשנת 2015, חברת הבת דיווחה על הפסד הון כתוצאה ממכירת מניות, והפסד זה נכלל בדוחות המס של המערער.

באותה שנה, חברת האם חילקה למערער דיבידנד שמקורו ברווחים שנצברו טרם הפיכתה לחברה משפחתית. המערער קיזז את הפסד ההון מהכנסתו מהדיבידנד. רשות המסים דחתה את הקיזוז בטענה שהמערער הוא "בעל מניות מהותי", ולכן אינו רשאי לבצע את הקיזוז בהתאם להוראות הפקודה.


הסוגיה שבמחלוקת:

האם המערער, שהוא בעל מניות מהותי בחברה שחילקה את הדיבידנד, זכאי לקזז הפסד הון מניירות ערך כנגד הכנסתו מדיבידנד, לאור מגבלת שיעור המס החלה על הדיבידנד.


טענות המערער:

ראשית, לשון החוק מאפשרת את הקיזוז ואין מניעה לבצעו. שנית, שיעור המס החל על הדיבידנד והפסד ההון תואמים, ולכן יש להחיל את עקרון השקילות הכלכלית. שלישית, אין הצדקה תכליתית למנוע קיזוז זה, והכוונה הייתה לאפשר איזון הוגן בין רווחים להפסדים.


טענות רשות המסים:

ראשית, החוק מגביל את הקיזוז כאשר מדובר בבעל מניות מהותי, מתוך כוונה ברורה של המחוקק. שנית, המחוקק קבע מגבלת קיזוז במפורש, כדי למנוע ניצול לרעה של אפשרות הקיזוז. שלישית, עקרון השקילות המיסויית מחייב שמירה על שלמות המיסוי הדו-שלבי של חברות ובעלי מניותיהן.


הכרעת בית המשפט:

בית המשפט דחה את הערעור וקבע כי:

ראשית, לשון החוק ברורה ואינה מאפשרת קיזוז הפסד הון מול דיבידנד עבור בעלי מניות מהותיים. שנית, מטרת המחוקק הייתה למנוע תכנוני מס שיאפשרו לבעלי שליטה להקטין את חבות המס שלהם. שלישית, אין בסיס חוקי או תכליתי לקבל את פרשנות המערער.



להלן קישור לפסק הדין


Comments


bottom of page